.

.

lauantai 15. lokakuuta 2016

Tsikkitsokkaa


Ron Mueckin paljon julkisuutta saaneet hyperrealistiset veistokset ovat nyt viimeistä viikonloppua esillä Sara Hildenin taidemuseossa Tampereella. Tuumimme ystävän kanssa, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja järjestimme itsemme paikan päälle.

Ihan oikeasti tuo näyttely tuli vasta hätävaravaihtoehdoksi, kun haluamaamme teatteriesitykseen ei saanut enää takarivin hattuhyllyä parempia paikkoja. Nyt jälkikäteen totean, että onneksi tuli, sillä olihan näyttely vaikuttava ja ehdottomasti paikan päällä nähtävä. Kuvat eivät välitä kokemusta eivätkä kerro koko totuutta.

Elämä näyttäytyi noissa liioitellun suurissa ja pienissä veistoksissa paikoin elävämpänä kuin elämä itse. Veistosten elämä vaikutti pääosin raskaalta ja rujolta. Olisipa kohottavaa saada vastaava taidekokemus ilosta ja toivosta. Vai olisiko sellainen korkeakulttuuria ollenkaan?

Kävimme taide-elämyksen päälle vähän hulluttelemassa keltaisella mainostavasssa tavaratalossa. Onnistuin ostamaan uudet nahkasaappaat ja avaamaan pelin myös joululahjahankinnoissa. Hyvä reissu siis jo siihen asti, ja ruoka oli vasta tulossa! 


Hans Välimäen luotsaama August von Trappe -ravintola sai muutama viikko sitten kovaa kritiikkiä Aamulehdessä. Meille Hansin kanapata maistui tunnelmallisen tyylikkäässä ympäristössä todella hyvin. Harmitti vain, kun annos oli niin pieni. Minusta on aina parempi, jos ravintolassa tulee vähän liian täyteen.

Kuparitalon vohvelikahvilan iso kaneliomenakermavaahtojäätelövohveli paikkasi onneksi hyvin pääruoan jättämää vajausta. Täytteineen tuo annos edustaa juuri sitä, mistä ravintolaruoassa tykkään; ihania makuja ja vähän liian paljon, on tosi hyvä! Kuparitalon vohvelikahvila on oikeasti hyvin viehättävä paikka. Suosittelen!


Laitanpa tähän samaan tarinaan nyt vielä totuuksia lasten suista. Facebookissa kiertää kiva kysely, jossa on tarkoitus kysyä lapsilta ja kirjata vastaukset juuri niin kuin ne kerrotaan. Minä haastattelin 8- ja 9-vuotiaita poikiani ja sain aika mukavia vastauksia.

1. Mitä äitisi aina sanoo sinulle?
Nyt heti!!!

2. Mikä tekee äidin onnelliseksi?
Se että me ollaan sun kanssa. Sulle piirtäminen. Kokeen hyvin tekeminen.

3. Mikä tekee surulliseksi?
Jos jäädään vetkuttelemaan eikä tulla heti.

4. Miten äiti saa sinut nauramaan?
Puhumalla hassuja.

5. Millainen äitisi oli lapsena?
Oli hyvä koulussa.

6. Kuinka vanha äitisi on?
Oletko sä nyt 38.

7. Kuinka pitkä äitisi on?
170 tai 190

8. Mikä on äitisi lempipuuhaa?
Bloggaaminen ja lenkkeily

9. Mitä äitisi tekee, kun et ole itse paikalla?
Bloggaa tai juoksee tai laittaa ruokaa

10. Jos äidistäsi tulisi kuuluisa, niin mistä se johtuisi?
Blogin takia tai alkamalla tubettamaan

11. Missä äitisi on tosi hyvä?
Kuvaamisessa ja vaatteiden valitsemisessa.

12. Missä äitisi ei ole kovin hyvä lainkaan?
Jalkapallossa ja jääkiekossa. Auton tankkaamisessa ja tulen tekemisessä.

13. Mikä on äitisi lempiruokaa?
Ranskalainen buatsankka tai thaimaalainen tsikuuno

14. Mikä on äitisi lempipaikka minne mennä?
Lenkille ja harjulle.

15. Miksi olet ylpeä äidistäsi?
Mitä se tarkoittaa? Koska osaat valmistaa hyvää tsikkitsokkaa. Koska leikit ja silität.

16. Jos äiti olisi joku sarjakuvahahmo, kuka hän olisi?
Iines Ankka. Batman-lehden supernainen.

17. Mitä sinä ja äitisi teette yhdessä?
Laitetaan ruokaa, mennään yhdessä lenkille, mennään elokuviin.

18. Mitä samaa on sinussa ja äidissäsi?
Molemmat tykkää ruuasta.

19. Mitä eroa teissä on?
Äidillä on pitkät hiukset ja pidemmät jalat. Mä oon parempi jalkapallossa.

20. Mistä tiedät että äitisi rakastaa sinua?
Koska sanot niin. Koska halit aina kun menen nukkumaan ja sanot hyvää yötä.


Yhteenvetona poikien vastauksista voisin todeta, että taidan tosiaan lenkkeillä ja puhua ruuasta aika paljon. Tuota buatsankkaa ja tsikuunoa haluaisin kyllä todella maistaa. Ja osaisinpa oikeasti valmistaa sellaista tsikkitsokkaa, josta 8-vuotiaskin voisi olla ylpeä! Luulen, että se taito voisi tehdä minut jopa kuuluisaksi. Nainen Talossa kuitenkin viihtyy ihan mielellään vähän pienemmissä piireissä.

Toivottelen mukavaa viikonlopun jatkoa. Jos sinulla on mahdollisuus mennä sunnuntaina Sara Hildenin museoon, niin käy vielä ihmeessä toteamassa Ron Mueckin veistokset aivan omin silmin.

Terveisin Katja

Instagram-sivuni löydät TÄÄLTÄ.  Nainen Talossa on myös Facebookissa. Voit tykätä blogin sivusta ja tilata päivitykset TÄÄLLÄ. 

39 kommenttia:

 1. Ihan mielettömän ihanat vastaukset ;D

  ja tuo näyttely vetäisi varmasti hilajiseksi ja voittaa kaikki teatterit yms.!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa minulle kävi niin, että näyttely aiheutti puheripulin. Piti käännellä ja väännellä näkemäänsä.
   Lasten vastaukset olivat paremmat kuin toivoin. Oli vähän jännittävää kysellä pojilta. Ties mitä painokelvotonta olisivat vastanneet :D

   Poista
 2. Nuo veistokset ovat niin vaikuttavia! Ihania vastauksia <3 :D Ihanaa sunnuntaita Katja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana. Olisi pitänyt viedä lapsetkin näyttelyyn. Kerrankin sellainen, joka olisi voinut kiinnostaa.

   Poista
 3. OOh ihailin tuota vohveliannosta jo instassa. <3 Mitä vastauksia, sieltä kuulsi kaikesta rakkaus ihanaan äitiin. <3 Kivaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Taitavat tykätä :)
   Ja olet oikeassa, että tuosta ei vohveli parane.

   Poista
 4. Mun piti niin käydä katsomassa tuo näyttely, mutta en sit ehtinytkään...

  Ihania vastauksia ja ihanaa viikonloppua super-Iinekselle 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Super-Iines kiittää! Vielä tänään ehtii näyttelyyn. Kannattaa kyllä pukea kunnolla, että viitsii jonottaa museoon sisälle ;).

   Poista
  2. Blogissani on sinulle tunnustus 😍

   Poista
 5. Kuulostaa että reissusi oli aivan mahtava. Elementit olivat kunnossa ☺ Ihania nuo lasten vastaukset. Täällä myös Iines Ankka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivä ystävän kanssa on aina priimaa. Terveisiä sinne toiseen Ankkalinnaan!

   Poista
 6. Minusta taas Trappen brunssi oli mm. vähän liiankin iso! :D Näyttelyn kävin kurkkaamassa kun Tre-päivänä pääsi ilmaiseksi, olisi ollut kivaa jos olisi ollut yllätyksiä, tuntui että kaikki oli jo nähty monta kertaa kuvissa. Leppoisaa sunnuntaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Trappen brunssi on kokematta. Jos siellä pääsee itse lappaamaan lautaselle, niin se voisi olla minun paikkani :).
   Minulle vaikuttavin teos Mueckin näyttelysssä oli sellainen, jota en ollut kuvissa nähnyt. "Huopiin kääritty mies" toi mieleen jotain sellaista, josta yllätyin.

   Poista
 7. Mielenkiintoisia ruokia teillä syödään, ohjetta voisit laittaa, haluaisin kokeilla näitä. En ole saanut aikaiseksi köydä tuota näyttelyä katsomassa, ilmeisesti on vähän liian lähellä, ettei muka koskaan ehdi... Tämä kysely olisikin kiva tehdä tuolle perheen nuorimmalle, olisipa mielenkiintoista kuulla vastaukset... Kivaa sunnuntaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Anu. Minullakin vesi herahtaa kielelle heti kun ajattelen näitä ruokalajeja. Vaan ovat kyllä kinkkisiä valmistaa. Harvinaista herkkua. Voi olla, että joudut odotella reseptejä :D Kopioi tämä kysely itsellesi, niin tulen lukemaan vastaukset. Mikähän sarjakuvahahmo sinä olet? :)

   Poista
  2. Arvaan, että ovat kinkkisiä valmistaa ;) mutta takuulla maistuvia! Kunhan saan nuo vastaajat kotiin, niin teen tämän! Blogissani olisi sinulle tunnustus!

   Poista
 8. Olen käynyt Mueckin näyttelyssä, se on hieno elämys. en tosin kokenut sitä lainkaan raskaana ja rujona, päinvastoin. Pariskunta aurinkovarjon alla on täynnä lämpöä ja rakkautta, ja hämmentävä syntymän hetki on kaunis, realistisuudestaan huolimatta. Kauneus on katsojan silmässä, sanotaan, minusta teoksista välittyi paljon iloa ja toivoa. Kaunistelematta ja arkisesti.
  Lasten suusta tulee kiteytetty totuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ilmenee loistavasti taiteen tarkoitus. Jokainen tulkitsee tavallaan. Ja miten erilaisia merkityksiä näemmekään. Kaikki yhtä oikeita. Ystäväni kanssa myös kiinnitimme huomiota ihan erilaisiin asioihin. Olen samaa mieltä ikääntyneestä pariskunnasta. Siinä oli lempeä ja lämpöä. Mutta minulle siitä kuvastui myös jonkinlainen negatiivinen tyytyminen. Oikein ihmettelin, miksi sekään teos ei ollut "kriteereilläni" valoisa :)

   Poista
 9. Ai kuinka kiva vastaukset sait lapsiltasi. Täytyy kokeilla, että jaksaisiko meidän lomalaiset vaivautua vastaamaan.

  Olen pitkin syksyä katsellut kuvia noista teoksista instassa ja ihmetellyt kuinka rujoilta ne näyttävät. En osannut päättää, että olisiko kannattanut piipahtaa Tampereella. Varmasti mieleenpainuva kokemus.

  Minustakin ravintola-annosten pitäisi olla reilun kokoisia. Saisivat suunnitella listansa vaikka siten, että jos syö useamman ruokalajin, niin voi ottaa vähän pienemmän kokoisia annoksia ja yhdellä ruokalajilla sitten reilu pääruoka. Minä söin Hansin Chez Dominiquessa aikoinaan 9 ruokalajin menun myöhäiseksi lounaaksi ja ravintolasta poistuessani mietin että ilman välipalaa en todellakaan pärjää iltaruokaan saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! 9 ruokalajin jälkeen soisi olevan aika kylläinen olotila. Täytyykin muistaa välttää tähtipaikkoja, jos lopputulos on tuo ;).
   Meillä pojat innostuivat kyselystä. Itse asiassa kyselyleikkiä on jatkettu koko viikon. Nyt kysellään lempiasioita; tyyliin mikä on sun lempihaju jne. :D

   Poista
 10. Omituinen, mutta mielenkiintoinen tuo näyttely.

  VastaaPoista
 11. Hauskoja nuo lasten jutut. Muuten katoin tuolta instasta näitä sun kuvia taidenäyttelystä. Ovat ihan puhuttelevia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kyllä näyttelystä jäi mietittävää. Veistosten ilmeet olivat paljon puhuvia.

   Poista
 12. Voi, nyt kyllä harmittaa! Katsoin jo kesällä, että tuo näyttely olisi kiva nähdä, mutta unohdin ja nyt se on myöhäistä. Aivan uskomattoman upea varmasti livenä kuin on niin vaikuttava kuviesi välitykselläkin.
  Ihanat nuo vastaukset! <3 Olen tuolla fb:n puolella noita seurannut!
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 13. Kivan oloinen reissu ja varsinkin nuo ruuat! :) Ihania vastauksia lapsilla. Tämän voisi teettää omillakin lapsilla. Voisi tulla ihan mielenkiintoisia vastauksia, kun ovat vielä niin pieniä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkulapsilta irtoaa varmasti kaikkein hauskimmat vastaukset. Meidän kolme veellee tämä oli kyllä vielä liian haastava ;)

   Poista
 14. "Molemmat tykkää ruuasta" niin paras! Voisin kuvitella meillä vastaavan kommentin! :D Ihana reissu teillä ollut. :)
  Iloista oloa lokakuuhun! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina. Ruoka on aika kiva yhteinen intressi...vielä kun se realisoituisi keittiössä ;)

   Poista
 15. Noi lasten vastaukset ovat niin mainioita!! Kiitos nauruista ja ihanaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elisa. Hymyilyttävää sakkia täällä :)

   Poista
 16. Tuolla näyttelyssä olisin halunnut myös käydä. Upeita yksityiskohtia.
  Hauskat vastaukset. Ei muuta kuin tubettamaan! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Voi olla, että tubetusta saatte odotella. Ellei jostain taikoonnu tuplatunteja vuorokauteen. Kiinnostava ajatus kyllä. :)

   Poista
 17. Lapsen suusta se totuus kuuluu!:)

  Blogissani on sinulle tunnustus!

  VastaaPoista
 18. Multa jäi tuo näyttely harmi kyllä näkemättä. Nimim. laiska...
  Sulle on tunnustus mun blogissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula <3.
   Meinasi jäädä tuo näyttely tältäkin laiskalta väliin.

   Poista
 19. Lastesi vastaukset saivat hymyn huulille! Mitähän minun isot vastaisivat... Täytynee joku kerta kysyä. Sunnuntai-illan iloja! Tuija

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!